Alla har vi ett visst mått av narcissism; vi vill bli omtyckta och söker bekräftelse.

Men hos vissa personer kan behovet vara så stort att de klassas som narcissister. Den kliniska benämningen är ”narcissistisk personlighetsstörning” och en sådan person är i längden svåra att leva ihop med. Misstänker du att din partner har denna störning? Då kan du titta efter dessa sex vanliga tecken som kan känneteckna narcissister:

1. De kräver bekräftelse hela tiden

En narcissist behöver ständigt boosta sitt eget ego och mer eller mindre kräver komplimanger och uppskattning från andra, men verkar ändå aldrig bli nöjd. Vad du än säger eller gör räcker du helt enkelt inte till.

2. De överöser dig med uppmärksamhet (…i alla fall till en början)

Narcissisten tar dig med storm, det kan vara svårt att värja sig mot den charmerande  person med narcissistisk personlighetsstörning öser över dig. Att bli uppvaktad i början av en romans är naturligtvis välkommet, men om personen i fråga blir nästan obehagligt enträgen och översvallande. Om det är för bra för att vara sant kan det vara läge att börja dra öronen åt sig.

3. De saknar riktiga vänner

Långa och djupa vänskapsrelationer finns knappt i narcissisternas värld. De är istället duktiga på att utnyttja människor och ser alltid till vad andra kan göra för dem. Deras vänner är ytliga och utbytbara, ofta även de på jakt efter ytliga affärer och förbindelser.

4. De har aldrig fel

Narcissister har en grandios självbild och överdriver ofta sin egen betydelse och kompetens. Att de skulle ha fel finns inte på världskartan och en narcissist ber i princip aldrig om ursäkt eller erkänner ett misstag.

5. De är själviska

Liksom psykopater har narcissister svårt för empati. Deras egna behov står ständigt i centrum och de bryr sig väldigt lite om andras önskemål.

6. De är lättsårade

Trots att de verkar så självsäkra är narcissister mycket lättstötta. De verkar ta allt personligt och är dåliga på att acceptera ett nej. Narcissistens charmiga framtoning kan snabbt bytas ut mot ett enormt vredesmod om du trampat honom på tårna.

Att lämna en narcissist

Känner du igen din partner i ovanstående beskrivning? Då bör du allvarligt fundera på att avsluta  – ju förr desto bättre, berättar den kliniska psykologen Albert Bernstein, som skrivit boken Emotional Vampires, för Women’s Health Magazine. Eller iallfall ta kontakt med någon som du kan prata med.

Eftersom en narcissist har svårt att ta motgångar kan du förvänta dig en dramatisk reaktion på uppbrottet, men försök att inte fastna i hetsiga diskussioner eller falla för storslagna försök att få dig tillbaka, råder han. Det allra bästa är att snabbt få till ett tydligt avslut och sedan klippa banden.